Kurpitsakeitto ja pesto, sieni-fetamuffinit

Kurpitsakeitto ja pesto
(kuvaaja liian hidas, keitto meilkein syöty)

Kurpitsakeitto

500 g   kurpitsaa

1             sipuli

2 rkl      öljyä

8 dl        vettä

2              kasvisliemikuutiota

200 g      tuorejuustoa (yrtti)

tai 2 dl    ruokakermaa

1-2 tl       yrittimausteita esim. provencen mixiä

                (suolaa)

Paloittele kurpitsa. Pieni sipuli. Kuullota kasvikset kattilassa öljyssä ja hauduta hetki miedolla lämmöllä. Lisää vesi ja liemikuutiot. Keitä kasvikset pehmeiksi, noin 10 minuuttia. Lisää tuorejuusto/kerma  ja mausteet ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarkista maku ja tarvittaessa mausta sopivaksi.

 

Pesto

150 g     basilikaa

1,5 dl      oliiviöljyä

100 g      pinjansiemeniä

1               valkosipulin kynsi

                kourallinen parmesaania

1 rkl        oliiviöljyä

Revi basilika melko pieniksi paloiksi. Lisää joukkoon oliiviöljyä. Survo sauvasekoittimella. Lisää seuraavaksi joukkoon pinjansiemenet ja murskattu valkosipuli. Sekoita lopuksi vielä joukkoon parmesaani ja kaada valmiin peston päälle pieni loraus oliiviöljyä.

 

Sieni-fetamuffinit (10-12 kpl)

3-4 dl     hienonnettuja metsäsieniä

100 g     fetaa tai salaattijuustoa

1 tlk        kermaviiliä

1/2 dl     öljyä

1/2 dl     hienonnettuja tuoreyrttejä (esim. rakuunaa ja persiljaa)

                rouhittua mustapippuria

1/2 tl      suolaa

2             munaa

4 dl         vehnäjauhoja

3 tl         leivinjauhetta

Paistamiseen ja vuokien voiteluun öljyä.

Kuullota hienonnettuja metsäsieniä tilkassa öljyä. Murenna sienten joukkoon fetajuusto. Ota pannu sivuun jäähtymään. Sekoita toisessa kulhossa kermaviili, öljy, kananmunat, yrtit sekä mausteet tasaiseksi seokseksi. Lisää seoksen joukkoon sienet sekä kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Jaa taikina voidellun muffinipellin syvennyksiin. Paista muffineita 200 asteessa 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat kullan ruskeita. Tarjoile sellaisenaan tai keiton lisänä.