Sieniohjeita marttailta 081019

Peruna-sienirieska

4 dl        perunasosetta
1 ½ dl   pakastettuja suppilovahveroita tmv. sieniä
1 ½ dl   kuumaa maitoa
2 dl        kermaviiliä
1 tl          suolaa
1             kananmuna
3 dl        hiivaleipäjauhoja tai gluteeniton jauhoseos
2 tl         leivinjauhetta
2 rkl       öljyä tai voisulaa

Peruna-sienirieska on helppo ja nopea iltapalaleipä, johon saa upotettua päivälliseltä jääneen perunasoseen sekä pakastimessa piileksivän sienisaaliin rippeet.

1. Yhdistä leivinjauhe jauhoihin. Sekoita siivilöidyt ja silputut metsäsienet perunasoseen joukkoon. Lisää kuuma maito ja muut huoneenlämpöiset ainekset.

2. Leivo pellille 8 litteää rieskaa. Pistele ne haarukalla ja paista 250-asteisessa uunissa kymmenisen minuuttia.

Marttaillassa 08.10.19 sienirieska oli tehty sekalaisista gluteenittomista jauhopussin pohjista (vaalea glut. jauho, tattarijauho, pullajauho, kikhernejauho)

 

Sienikeitto

2 dl    kuivattua herkkutattijauhetta tai pakastettuja
2,5 l   vettä
2        kanaliemikuutiota
2 rkl  gluteeniton jauhoseos tai vehnäjauhoja
2 dl    laktoositonta vispikermaa
           mausteenaa voi käyttää kuivattua lipstikkaa tms.
           mustapippuria maun mukaan
           sipulia jauheena tai pilkottuna
           suolaa maun mukaan

Liota kuivattua herkkutattijauhetta n. 30 min 2 litrassa vettä, kuumenna tattikeitto ja lisää kanaliemikuutiot sekä halutut mausteet ja keitä n. 20 min ja lisää jauhot 5 dl veteen ja suurusta keitto, sekoita, etteivät jauhot tartu pohjaan ja keitä vielä n. 10 min. (jauhojen määrää lisäämällä tai vähentämällä säädät keiton paksuutta)

Lopuksi lisää kerma ja kuumenna kiehuvaksi.

Jos käytit pakastettuja tatteja ja pilkottuja sipulia voit soseuttaa sauvasekoittimella keiton sileäksi.

 

Sienisalaatti

3 dl      suolasieniä
1           pieni sipuli
1 rkl     sitruunamehua
1 tl        sokeria
1 tlk      kermaviiliä tai ruokajogurttia tai majoneesia
1 dl        kuohukermaa vaahdotettuna
              mustapippuria myllystä
2-3 rkl persiljaa hienonnettuna

             (loraus valkoviinietikkaa)

Suolaliuoksen sieni: Valuta sihvilässä ja painele neste pois sienistä ja sen jälkeen huuhdo sieniä hetken aikaa, ei tarvi kiehauttaa.

Tönkkösuolattu sieni: Liota suolasienistä liika suola pois. Voit myös kiehauttaa sienet nopeasti, jolloin suolamäärä vähenee.

Hienonna sienet ja sipuli. Yhdistä ainekset kulhossa ja mausta salaatti. Tarkista maku.