Kurpitsakeitto ja pesto, sieni-fetamuffinit
Kurpitsakeitto
500 g kurpitsaa
1 sipuli
2 rkl öljyä
8 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
200 g tuorejuustoa (yrtti)
tai 2 dl ruokakermaa
1-2 tl yrittimausteita esim. provencen mixiä
(suolaa)
Paloittele kurpitsa. Pieni sipuli. Kuullota kasvikset kattilassa öljyssä ja hauduta hetki miedolla lämmöllä. Lisää vesi ja liemikuutiot. Keitä kasvikset pehmeiksi, noin 10 minuuttia. Lisää tuorejuusto/kerma ja mausteet ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarkista maku ja tarvittaessa mausta sopivaksi.
Pesto
150 g basilikaa
1,5 dl oliiviöljyä
100 g pinjansiemeniä
1 valkosipulin kynsi
kourallinen parmesaania
1 rkl oliiviöljyä
Revi basilika melko pieniksi paloiksi. Lisää joukkoon oliiviöljyä. Survo sauvasekoittimella. Lisää seuraavaksi joukkoon pinjansiemenet ja murskattu valkosipuli. Sekoita lopuksi vielä joukkoon parmesaani ja kaada valmiin peston päälle pieni loraus oliiviöljyä.
Sieni-fetamuffinit (10-12 kpl)
3-4 dl hienonnettuja metsäsieniä
100 g fetaa tai salaattijuustoa
1 tlk kermaviiliä
1/2 dl öljyä
1/2 dl hienonnettuja tuoreyrttejä (esim. rakuunaa ja persiljaa)
rouhittua mustapippuria
1/2 tl suolaa
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
Paistamiseen ja vuokien voiteluun öljyä.
Kuullota hienonnettuja metsäsieniä tilkassa öljyä. Murenna sienten joukkoon fetajuusto. Ota pannu sivuun jäähtymään. Sekoita toisessa kulhossa kermaviili, öljy, kananmunat, yrtit sekä mausteet tasaiseksi seokseksi. Lisää seoksen joukkoon sienet sekä kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi. Jaa taikina voidellun muffinipellin syvennyksiin. Paista muffineita 200 asteessa 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat kullan ruskeita. Tarjoile sellaisenaan tai keiton lisänä.