Mämmi ohje

Maidoton ja Munaton

1. vaihe:

1 ½ l vettä
250 g mämmimaltaita
400-500 g ruisjauhoja

Kuumenna vesi poreilevaksi. Sekoita veteen maltaat ja ruisjauhot. Ripottele pinnalle hieman ruisjauhoja. Peitä kattila kannella. Anna imeltyä 1 ½- 2 tuntia lämpimässä paikassa, esimerkiksi uunissa 50 asteen lämmössä.

2. vaihe:

2 l vettä
250 g mämmimaltaita
400-500 g ruisjauhoja

Kuumenna vesi poreilevaksi ja lisää kattilaan. Sekoita joukkoon maltaat ja jauhot.  Jatka kuten edellä ja anna imeltyä taas pari tuntia.

3. vaihe:

1-2 dl siirappia
2 rkl pomeranssinkuorta
1 tl suolaa

Päälle
Sokerivettä (1 dl vettä ja ½ dl sokeria)

Tässä vaiheessa mämmin tulee olla löysän puuron vahvuista. Lisää tarvittaessa jauhoja. Mausta. Keitä seosta 10 minuuttia koko ajan hämmentäen varoen pohjaan palamista. Jäähdytä seos haaleaksi ja jaa mämmituokkosiin tai foliovuokiin. Jätä kuohumisvaraa noin 1/3 vuoan korkeudesta. Lisää mämmin päälle vuokiin 1-2 rkl kylmää sokerivettä kuorettumisen estämiseksi.

Paista uunin alatasossa 170 asteen lämmössä noin 2 ½ tuntia. Mämmi on parhaimmillaan muutaman päivän kuluttua. Tarjoa kylmänä kermamaidon ja sokerin kera tai vaniljakastikkeen kanssa.