Martanpäivän vierailu 24.7.19

Pullolla syötetty karitsa on kovasti Tuulikin perään ja tuli läpi sähköaidankin.
Olikohan karitsan nimi Rosalinda... Kaikilla lammastilan lampailla on nimi.
Vanhuus ja nuoruus kohtaavat Tuulikin valvovan silmän alla.
Tässä on villalankojen pureutus käynissä. Sähkölevyllä on helpompi säädellä lämpötilaa. Väriliemet oli puulämmityksellä.
Tässä on isossa kattilassa puretuksessa villalangat, Tuulikki mittaa lämpötilaa. Pienessä kattilassa kiehuu pietaryrtin kukat. Keltainen väriliemi tulossa.
Siivilöinnin jälkeen väriliemi on valmis langoille.
Kaunis keltainen väri saadaan kun käytetään vaaleita villalankoja.
Vihreän eri sävyt saadaan harmaan villalangan eri sävyisistä. Villalangat ovat kiinni ns. haltialangoissa.
Herkullista lammasmakkaraa syötiin värjäyksen välissä.
Tuliaisina vietiin tietenkin keraaminen lammas. Koska kaikilla tilan lampailla pitää olla nimi risti Tuulikki tämän Martaksi.

Vietimme vähän ennakkoon Martanpäivää Sorsakoskella Tuulikki Böhmischin Kaunismaan lammastilalla.

Tuulikki näytti miten villalankaa värjätään kasveilla. Värjäyksessä Tuulikki käytti pietaryrttiä, josta kukat oli erikseen riivitty pois ja niistä keitettiin keltainen väriliemi. Varsista ja lehdistä keitettiin vihreä väriliemi.

Villalanka puretetaan ensin, puretuksessa käytetään alunaa ja viinikiveä ja keitetään noin tunti,  jotta saadaan väri tarttumaan lankaan. Sen jälkeen nostetaan langat väriliemeen, väriliemi ja puretut langat pitää olla saman lämpöisessä nesteessä, langat keiteteään noin 80-90 asteisessa väriliemessä noin tunnin jonka jälkeen nostetaan valumaan  ja kun langat ovat valuneet ja viilentunet ne pestään.

Värilientä saa keittää kovallakin lämmöllä ja keitetään vähintään tunti. Kasveja saa todella olla runsaasti. Lyhyesti selostettu villalangan värjäys kasveilla.

Tietenkin maistoimme herkullista grillattua lammasmakkaraa ja juotiin kahvit mustikkapiirakkan kera.

Kaunismaan tilalle on tulossa tilapuoti myytäville tuotteille. Tuulikilta voi ostaa tietenkin lampaan lihaa, makkaraa, kasvisvärjättyjä lankoja, lampaantaljoja ja paljon muuta hyvää ja kivaa.