Ötökät pois-luento 1.11.

Raija Fingerroos avaa tilaisuuden
Heta Nykänen luennoi
Lopuksi saimme ötökkäpatukoita maistiaisiksi

ÖTÖKÄT POIS -LUENTO 1.11

Kodin kutsumattomien vieraiden maailmaan tutustuttiin Savon Marttojen kotitalousasiantuntija Heta Nykäsen johdolla Kivelässä torstaina. Tilaisuus oli kaikille avoin ja luennon järjestivät yhteistyössä Leppävirran, Palokankaan ja Soisalon marttayhdistykset. Tapahtuman ohessa oli myös Palokankaan Marttojen kahvio ja arpajaiset. 

Heta Nykänen kävi läpi yleisimmät kodin sisätiloissa viihtyvät hyönteiset ja kertasi, miten niiden kanssa toimitaan. Eli lyhyesti sanottuna tunnista, toimi ja torju. Jos näkee epäilyttävän hyönteisen sisätiloissa, niin ensin on tutkittava, onko niitä useampia, jäljitettävä olinpaikka ja ovatko ne haitallisia.  On kuitenkin muistettava, että kaikki sisältä löytyvät ötökät eivät ole haitallisia. Mikäli hyönteiset osoittautuvat vahingollisiksi, hävitetään ötököiden pilaamat elintarvikkeet tai vaatteet ja tyhjennetään ja desinfioidaan saastuneet tilat sekä käytetään tarvittaessa torjunta-ainetta.  Jäljelle jätetyt ”puhtaat” elintarvikkeet pakataan tiivisiin purkkeihin ja vaatteet pestään 60 asteessa ja pakataan tiiviisti pukupusseihin tai laatikoihin.

Monet aiemmin yleiset, mutta nyt harvinaisemmat tuholaiset kuten lutikka ja russakka, ovat jälleen yleistyneet, kun ne kulkeutuvat lomamatkoilta koteihin. Hyvä vinkki niiden torjumiseksi on avata matkalaukku ulkona ja pestä lomavaatteet 60°C:ssa ja tarvittaessa laittaa ne vielä pakastimeen. Myös tuliaisiksi ostetut mausteet ja kuivatut hedelmät ym. kuivat elintarvikkeet kannattaa säilyttää pakastimessa viikon ajan ennen pakkausten avaamista. 

Yleisön joukosta tuli myös hyviä vinkkejä mm. sokeritoukkien pyydystämiseen ilmastointiteipin avulla. Porukalla mietittiin, että ilmastointiteippi voisi toimia myös hirvikärpäspyydyksenä. Lisäksi kuulimme monia hersyviä muisteluja mm. russakoista, jotka olivat kiivenneet nälissään hissikuilua myöten terveyskeskuksen keittiöön. Yöhoitajilla oli ollut hieman epätavallinen toimenkuva sinä yönä russakkajahdissaan.

Tilaisuuden päätteeksi maisteltiin illan teemaan sopivia ötököistä /sirkoista valmistettuja patukoita. Jostain kumman syystä osa yleisöstä antoi mielihyvin osuutensa toiselle.