Huhtikuu 2016

4.4. Elina Kiviaho kävi kertomassa tutkimuksestaan

Martta -itsensä johtaja

Elina Kiviaho (Bioanalyytikko YAMK)

MITÄ ON ITSENSÄ JOHTAMINEN?

• Itseensä tutustumista à Kuka minä olen? Missä minä olen? Minne minä olen menossa?
  • Tavoitteena itsensä toteuttaminen ja hyvinvoinnin saavuttaminen kokonaisvaltaisesti.
  • Historia:

- Banduran sosiaalisen oppimisen teoria 1977

- Self-leadership irtaantui 1980-luvun puolivälissä käsitteestä self-management.

• Itsensä johtamisen suosio ollut viime vuosikymmenet kasvussa ja käsitettä on tarkasteltu monesta eri näkökulmasta.
  • Tutkimus lähti liikkeelle omasta kiinnostuksestani tutkia marttatoiminnan ja itsensä johtamisen välistä yhteyttä.
  • Tutkimus toteutettiin haastattelemalla kymmentä marttayhdistyksen puheenjohtajaa eri puolilta Pohjois-Savoa alkukevään 2015 aikana.
  • Tutkimuksen tarkoitus:
    • Kartoittaa marttojen käsitystä itsensä johtamisesta omassa elämässään.
    • Selvittää, miten toiminta martoissa on vaikuttanut henkilöiden itsensä johtamisen taitoon.

Itsensä johtaminen arjessamme

• Itsensä johtaminen liitetään helposti liike-elämän johtamistyöhön. Kaiken johtamisen taustalla kyky johtaa itseään hyvin.
  • Itsensä johtaminen on vuorovaikutusta toisten kanssa.
  • Ei liity pelkästään liike-elämään, sillä johtamista on myös kodin arjen pyörittäminen, lasten kasvattaminen tai vaikkapa perheen hyvinvoinnista huolehtiminen.
  • Itsensä johtamisen tärkeimpänä työkaluna voidaan pitää syvällistä itsearviointia eli reflektointia, jonka avulla itsetuntemus lisääntyy.
  • Tapaan ajatella itsestämme vaikuttavat niin ympäristö, kokemukset kuin synnynnäiset ominaisuudetkin.
  • Itsensä johtaminen onkin hyvin konkreettista toimintaa ja sen harjoittamista varten on vaadittava itseltään niin jämäkkyyttä kuin pitkäjänteisyyttäkin, sillä itsensä johtamisessa vain harjoitus tekee mestarin.
  • Haasteena itsensä johtamiselle voidaan pitää sitä, että tehtyjen suunnitelmien siirto käytäntöön voi olla hankalaa.

Älykäs itsensä johtaminen

• Teorian kehitti filosofian tohtori Pentti Sydänmaanlakka v. 2006
  • Älykäs itsensä johtaminen on tilanne, jossa yksilö itse tekee kaiken voitavansa kehittääkseen omaa hyvinvoin- tiaan.
  • Älykäs itsensä johtaja huolehtii kokonaiskuntoisuudestaan (fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen, henkinen ja ammatillinen kunto), pitäen samalla huolta hyvinvoinnistaan, tehokkuudestaan sekä kyvystään uudistua.

Tutkimustulokset

• Itsensä johtaminen melko tuntematon käsite, jonka vuoksi yhteyttä itsensä johtamisen ja marttailun välillä oli haastateltavien vaikea tunnistaa.
  • Marttailun koettiin ennen kaikkea vahvistavan jo olemassa olevaa osaamista.
  • Miten marttailu vaikutti eri osa-alueisiin:
  • Keho ja fyysinen kunto -> marttailu lisännyt osittain tietoutta, mutta myös vahvistanut muualta opittua.
  • Mieli ja psyykkinen kunto -> uuden oppiminen tärkeimpiä syitä olla mukana toiminnassa.
  • Tunteet ja sosiaalinen kunto -> marttailulla suuri vaikutus!
  • Arvot ja henkinen kunto -> ”marttamainen” maailmankatsomus jo valmiiksi. Marttailu vahvistaa omia arvoja.
  • Työ ja ammatillinen kunto -> yhteys puheenjohtajuuden kautta, asettumista työnantajan asemaan

Tutkimustulosten hyödyntäminen

Kyseessä vain pieni otanta,  laajempi jatkotutkimus tarpeen?

1. MARTAT
  • ”Itsensä johtamisen” ilmiön tekeminen tunnetuksi jäsenille -> kokonaiskuntoisuuden vaikutukset elämään
  • Marttailun vaikutukset itsensä johtamiseen selkeämmin esille
  • ”Martta – itsensä johtaja” osana teemavuotta?

1. JÄSENHANKINTA

• Ulkopuolisten näkemys martoista (ainakin vuoden 2010 Taloustutkimuksen mukaan): Mielikuva martoista ei ole moderni!
  • Marttatoiminta kuitenkin monitahoista ja monipuolista Kiireisen nykynaisen paras harrastus! Kaikki ”samassa paketissa”
  • Kokonaisvaltainen hyvinvointi on tärkeää -> Arjessa jaksaminen itsensä johtamisen avulla -> Martoissa on arjen mahdollisuus!

OY MINÄ AB

Marttailu tukee kaikkia itsensäjohtamisen osa-aluieita!